0

Minerve, katharenstad

In de Languedoc, tussen de Montagne Noire en het Canal du Midi, ligt de oude katharenvesting Minerve als een indrukwekkende toegangspoort naar het regionale park Haut-Languedoc. Het dorp is aangewezen als een van de Plus Beaux Villages de France ('Mooiste dorpen van Frankrijk').

Bezoek een van de meest indrukwekkende plaatsen in Zuid-Frankrijk: in het hart van de wijngaarden van de AOC Minervois, ligt het dorp Minerve hoog op een rotsige uitloper. In de Middeleeuwen was
dit machtige stadstaatje een toevluchtsoord voor de Katharen.
De plek wordt nog specialer door de natuurlijke bruggen die de Cesse en de Brian
in de rotsen hebben uitgesleten.

Een bewogen geschiedenis

Minerve en hiver - Hérault, le Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - Christel Gauthier

Minerve is al bewoond sinds de prehistorie, maar het is vooral de imposante middeleeuwse katharenvesting, gebouwd door de burggraven van Minerve, die indruk maakt.
Na de plundering van Béziers in juli 1209, markeert het beleg van Minerve een hoogtepunt in de strijd die in heel het Katharenland werd gevoerd.
In 1210 laat Simon de Montfort, militair leider van de kruistocht tegen de kathaarse ketterij (kruistocht tegen de Albigenzen), de stad belegeren. Ondanks zware beschietingen en nijpend watertekort, weigeren de Perfecten (de bijnaam van de katharen) hun geloof af te zweren en worden vervolgens veroordeeld tot de brandstapel. Een gedenksteen herinnert de bezoeker aan deze roerige tijd.

Uitzonderlijke wijnen

Minerve en hiver, entourée par ses vignobles - Hérault, le Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - Christel Gauthier



Minerve staat ook bekend om zijn prachtige wijnen. De Romeinen plantten hier de eerste wijnstokken. Al eeuwenlang produceert de Minervois stevige, ronde en fruitige wijnen, die door de jaren heen steeds beter worden.

Authentiek Minerve

Rue au cœur de Minerve - Hérault, le Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - S. Lucchese

 

 

Op een rotsige uitloper ligt dit dorpje verborgen tussen groene valleien, bedekt met garrigues (rotsachtige bodem overdekt met kreupelhout, typerend voor de Languedoc), wijngaarden, olijfboomgaarden
en kastanjebomen.

Het betoverende en authentieke Minerve met zijn tuinen en zijn met keien geplaveide straatjes, heeft heel wat kunstenaars weten te verleiden.

Een indrukwekkend natuurlijk decor

Minerve, son pont et ses formations géologiques particulières à sa base - Hérault, le Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - Sabine Foucault

Minerve is een van de meest verrassende plekken van de Languedoc. Een lange geologische geschiedenis en de onophoudelijke erosie door het water in de kalkbodem vormden smalle kloven.
De Brian en de Cesse, riviertjes met een zeer veranderlijk waterpeil, staan aan de oorsprong van dit rotsige fort. Heel bijzonder zijn de natuurlijke bruggen die deze riviertjes gevormd hebben, een soort  tunnels in de rots, waar je in het droge seizoen doorheen kunt lopen.