0

KLEINE PASTEITJES UIT PÉZENAS

Ze zijn origineel, deze kleine pasteitjes uit Pézenas. Het recept, dat lange tijd geheim is gehouden, is de trots van deze "Ville d'Art et d'Histoire" (een stad van kunsthistorisch belang).
Een gerechtje dat zoet en pittig combineert. Het heeft de vorm van een garenklosje en het kwam in het midden van de 18e eeuw mee met de koks van de onderkoning van India, Lord Clive, die een tijdje rust kwam houden in Pézenas. De pasteitjes worden warm opgediend aan het begin van de maaltijd. Er wordt een droge witte wijn (van het type Picpoul de Pinet) bij geschonken of een ronde zachte witte wijn (zoals een van de vier AOC muskaatwijnen uit de Hérault).

HET RECEPT VAN DE KLEINE PASTEITJES

© J.Debru

Bereidingstijd 40 min.; kook- en baktijd 30 min.

INGREDIëNTEN (VOOR 15 PERSONEN)

Korstdeeg:
800 g meel
400 g boter
2 eidooiers
1/2 glas water
1 afgestreken theelepel zout



Vulling:

600 g lamsschouder uitgebeend en in stukken gesneden
100 g rozijnen
2 eetlepels bruine suiker
180 g reuzel
1 grote onbehandelde citroen
een paar snufjes nootmuskaat, kaneel en komijn
1 ei

zout en peper

BEREIDING:

Maak het korstdeeg en verdeel in twee ballen van gelijke grootte.
Laat de deegballen 1 uur rusten op een koele plek. Braad het lamsvlees aan in 30 g reuzel.
Laat een beetje afkoelen en vermeng het vlees vervolgens met de rozijnen, de rest van de reuzel, de bruine suiker, de geraspte citroenschil, de kruiden, zout en peper.
Verwarm de oven voor op thermostaat 7 (200 C°).
Rol één van de twee deegballen uit en snijd met behulp van een uitsteekvorm 15 deegrondjes met een diameter van 10 cm, 15 met een diameter van 9 cm en 15 met een diameter van 5 cm.
Garneer elk deegrondje van 9 cm diameter met een lepel van de vulling. Bestrijk de randen van de rondjes met het ei dat u met een beetje water hebt geklutst. Leg de deegrondjes van 10 cm bovenop de vulling en plak de randen van beide rondjes goed aan elkaar. Bestrijk het geheel met het eimengsel en plaats daarna de deegrondjes van 5 cm op de pasteitjes. Opnieuw met eimengsel bestrijken.
Zet de pasteitjes op een met boter ingevette bakplaat en bak ze gedurende 30 minuten.
Rol ondertussen de tweede deegbal uit en maak de andere helft van de pasteitjes ovenklaar.
Vlak voor het serveren de eerste lichting pasteitjes opwarmen op een lage temperatuur in de oven.