INGRediënten (voor 6 PERSONEN)
1,2 kg (pijl)inktvis
3 tomaten
1 ei
een eetlepel tomatenpuree
een groot glas witte wijn
een klein glaasje cognac
2 teentjes knoflook
2 uien
een stukje sinaasappelschil
een vogeltongpepertje, of een andere pittige peper
een bosje kruiden (tijm, laurier, rozemarijn, oregano...)
BEREIDING:
Maak de inktvis schoon
Houd de koppen achter en snijd het witte deel van de inktvis in reepjes
Doe de inktvis in een koekenpan, zet de pan op een hoog vuur en laat het water dat de inktvissen afscheiden al roerende verdampen.
Als het water verdampt is en er alleen nog maar olie over is, de knoflook, de gesneden ui en het sinaasappelschilletje toevoegen en enkele minuten laten fruiten. Afblussen met de cognac en flamberen.
Voeg vervolgens de in grove stukken gesneden tomaten, de tomatenpuree, de witte wijn en het bosje kruiden toe.
Peper en zout toevoegen, afdekken met een deksel en ruim een uur zachtjes laten stoven.
Indien nodig een beetje water toevoegen als de saus te dik wordt.
Maak, terwijl het gerecht staat te stoven, een mayonaise met een beetje knoflook erdoor.
Bind de saus met deze knoflookmayonaise; niet al te veel verhitten om te voorkomen dat de saus gaat schiften.
Serveren met gestoomde of gekookte aardappelen of witte rijst.