0

De smaken van de zomer

In de zomer hebben alle bestemmingen in de Languedoc
wel iets verleidelijks en weten ze allemaal uw eetlust op te wekken.

De Languedoc heeft smaak. U vindt er een overvloed aan bijzondere en gevarieerde streekproducten: vis, schelp- en schaaldieren, vers en geurig fruit, en muskaatwijnen. De gelegenheid bij uitstek om eens te genieten van een hele maaltijd die bestaat uit deze unieke producten.

Tielle sétoise

Tielle Sétoise © J.Debru

Het culinaire boegbeeld van Sète, de tielle sétoise, is een culinaire erfenis uit de Italiaanse cultuur, in de 18e eeuw meegebracht door Italiaanse immigranten afkomstig van de Amalfitaanse kust. Het recept is eenvoudig: een hartige taart gevuld met in stukjes gesneden en in een licht pittige tomatensaus gestoofde pijlinktvis en inktvis. De inwoners van Sète eten de taart als tussendoortje, als vieruurtje, bij het aperitief met een glas witte Picpoul de Pinet, of als voorgerecht met een salade bij de zondagsmaaltijd. En op ieder uur van dag kunt u een groot of klein formaat tielle kopen bij een van de vele 'tielleries' in de stad.

Petit pâté de Pézenas 

Petits pâtés from Pézenas © J.Debru

Deze pasteitjes in de vorm van een garenklosje, zijn gevuld met schapenvlees dat is gezoet  met bruine suiker. De warm geserveerde hartig-zoete pasteitjes worden als voorgerecht en soms ook als nagerecht gegeten. Dit bijzondere recept stamt uit de 18e eeuw en wordt toegeschreven aan de Indiase kok van Lord Robert Clive, die veel feesten gaf in zijn kasteel bij Pézenas.

Muscat de Frontignan 

Sweet wine perfect as an aperitif © OT Intercommunal St -Guilhem / Vallée de l'Hérault

Frontignan staat al sinds de Romeinse tijd bekend om zijn zoete muskaatwijn. De wijn wordt gemaakt van één druivensoort, de Muscat petit grain de Frontignan, en is te herkennen aan zijn goudgele kleur en zijn geur van vers, sappig fruit. Deze natuurlijk zoete wijn wordt koel gedronken, bij 12°, en is ideaal als aperitief, maar ook heel geschikt om te serveren bij foie gras, blauwaderkazen, en desserts op basis van pure chocolade of vers fruit. Hoe ouder de wijn, hoe meer hij doet denken aan honing en kruidkoek (oude port). Dit is een product om lang te bewaren: u koopt de wijn nu en serveert hem tijdens de bruiloft van uw achterkleinkinderen! Iedere derde zondag van juli vindt het Festival du Muscat in Frontignan plaats, dat helemaal in het teken staat van deze bijzondere wijn. Andere uitstekende muskaatwijnen vindt u in Lunel en in Saint-Jean-de-Minervois, in de Minervois.

Meloen en ander fruit

Melons of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - Julie Noclercq

Abrikozen, perziken, nectarines, watermeloenen... In het warme seizoen is niets zo lekker als vers en geurig fruit. De meloen, die verbouwd wordt in Mauguio en in de rest van de Languedoc, is vanwege zijn
delicate smaak een van de grootste geneugten van de zomer.

Cèbe de Lézignan

Onions from Lézignan © Mairie de Lézignan La Cèbe

 
“Een cèbe is zo zoet als brood”: deze platte, lichtgele ui uit Lézignan-la-Cèbe is vooral beroemd om zijn zoete smaak. De ui wordt rauw verwerkt in salades, meegebakken in een quiche of omelet, en kan ook gevuld worden. De oogst start aan het begin van de zomer en de uien worden op de markten tot
in september verkocht. 

Rode tonijn en sardientjes 

Sardines of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme


Rode tonijn uit de Middellandse Zee staat bij fijnproevers hoog aangeschreven. Voor de vangst van rode tonijn gelden strenge quota. Grill de vis niet te lang, het binnenste deel moet nog net rauw zijn. Sardines werden al gevangen in de Oudheid. De visjes met hun zilveren buik zijn zeer gunstig geprijsd en komen het best tot hun recht in een 'sardinade', geroosterd op de barbecue of boven een vuurtje van wijnranken.

Verplichte waarschuwing: teveel alcohol schaadt de gezondheid. Drink daarom met mate.