0

De smaken van de lente

Kom in de lente proeven van de Languedoc! Dit is het moment om naar de markt te gaan en er te genieten van alle kleuren, geuren en fruitige, zoete smaken. Dit is de tijd
van smakelijke, verse producten.

Proef met het gezin of vrienden, op een terrasje of in de buitenlucht van de overdaad aan specialiteiten. Van het achterland tot aan de kust biedt Zuid-Frankrijk een enorm assortiment seizoensproducten !

Pélardon

Pélardon (cheese) of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme

Sinds 10 jaar wordt dit kleine geitenkaasje uit de garrigue van de Hérault beschermd met een AOC/AOP. Iedere Pélardon is uniek door de verschillen in bereidingswijze en de verschillende gebieden waar de kuddes grazen. De kaas wordt na 11 dagen jong gegeten, of kan tot 30 dagen blijven rijpen. De textuur is verfijnd en smeltend, de smaak is delicaat en evenwichtig, met aroma's van bloemen, geiten en planten, en vaak een tikje hazelnoot. Pélardon is vooral in het voorjaar zeer smaakvol, als het gras nog groen en mals is, en in het najaar als de geiten zich tegoed doen aan het zachte en geurige nagras (aroma’s van kastanje en hazelnoot).
Geniet van dit kaasje op een snee brood met een blaadje basilicum en een scheutje olijfolie, of serveer de kaas gegratineerd met acaciahoning op een salade met goudrenetten, of in een hartige taart met tomaat.
De Pélardon is samen met andere producten uit de Cevennen ieder jaar in maart present tijdens de ‘Comédie des Cévennes’ op de Place de la Comédie in Montpellier.

Gariguette

Gariguette: strawberries of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme

Dit vroege type aardbei staat symbool voor de terugkeer van het mooie seizoen. Zelfs de Romeinen en koning Lodewijk genoten al van deze wilde of bosaardbei. Vanaf het vroege voorjaar tot aan het eind van de zomer is deze aardbei op de markten verkrijgbaar. De ‘Gariguette’ wordt verbouwd op de vruchtbare grond van de Mauguio terwijl zijn kleine zusje, de ‘Mara des bois’, het uitstekend doet in de Orbvallei aan de voet van de Haut-Languedoc. Kies aardbeitjes die mooi rood en glanzend, stevig en vooral geurig zijn. Dit fruit smaakt het best zonder toevoegingen.

Rozemarijnhoning

Rozemarijnhoning wordt eind april geproduceerd. De honing ontleent zijn bedwelmende aroma aan de wilde, blauwbloeiende garrigue. Deze honing is in Frankrijk een zeldzaamheid. De heldere en romige textuur kenmerkt zich door een verfijnd aroma. De Romeinen beschouwden deze honing als de beste ter wereld. In de keuken gaat de honing uitstekend samen met het geitenkaasje Pélardon uit de Cevennen.

Kersen uit de
Jaur-vallei

Cherries of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - Julie Noclercq

In het hart van de Haut-Languedoc, in het dal van de Jaur vindt u volop kersengaarden. Alle soorten doen het hier uitstekend op de zonnige hellingen die ze beschutten tegen de wind, vooral in de omgeving van Mons la Trivalle. In april kondigt hun schitterende bloesemtooi de komst van de lente aan. Vanaf midden-mei tot in juli worden de kersen met de grootste voorzichtigheid geplukt. Eerst de Burlat, een donkerrode, bijna zwarte kers. Met zijn sappige, zoete vruchtvlees is deze kers een van de smakelijkste soorten om zo te eten. In juli volgen de verrassende gele Napoléon en vervolgens de geelroze Reverchon. Begin juni wordt in Mons la Trivalle een Kersenfeest georganiseerd, waar alle kleine kersentelers uit de vallei bij elkaar komen. Hier kunt u nog veel meer kersenrassen proeven.

Wilde asperges

Asparagus of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme

Vanaf midden februari verschijnen de eerste kopjes van wilde asperges boven de grond in de garrigue (mediterraan, met struikgewas begroeid gebied in de Languedoc), op de zuidhellingen in de zon. De oogst duurt tot midden-april. Minder ondernemende mensen kopen deze groente op de markt. De paarse of zachtgroene asperges komen maar net boven de grond uit, terwijl andere soorten wel meer dan een meter hoog worden. Geblancheerd en bestrooid met peterselie, worden de asperges het liefst gegeten
in een mediterrane omelet.
Een heerlijke seizoensgroente.
Profiteer van de lente om zelf het fruit, de bloemen en groenten van het seizoen te plukken en te oogsten op het
domaine de Caillan.

Telline

Dit schelpdiertje wordt steeds zeldzamer. De telline, met zijn tegelijkertijd zilte, zoute en zoete smaak, is verwant aan de tapijtschelp, die ook in Spanje en Italië graag gegeten wordt. De schelpdiertjes leven aan de rand van de zee, onder een paar centimeter nat zand. In de Languedoc worden ze graag gegeten bij het aperitief of als voorgerecht,  net open en bestrooid met een beetje knoflook en peterselie. Daarbij mag een glas witte Picpoul de Pinet natuurlijk niet ontbreken.