0

De smaken van de herfst

In de Languedoc draait de herfst om wijn en streekproducten. Kom gezellig de subtiele
combinatie van gerechten en wijnen proeven!

Zuid-Frankrijk is zo gevarieerd dat er een veelvoud aan gerechten en smaken heeft kunnen ontstaan. Van de kust tot in de bergen, op het platteland en in de wijngaarden zullen al die verschillende sferen
de fijnproever in u weten te verleiden.

De schatten van de bergen

Mushroom of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - C. RAMAT- LECLANT

Of u zich nu in het natuurpark Haut-Languedoc bevindt, of in het gebied van de Causses en de Cevennen: u vindt overal een unieke gastronomie. Het paradijs
voor fijnproevers!
Paddenstoelen, wild, vleeswaren en kazen zoals de Pélardon: uw smaakpapillen zullen
in vervoering worden gebracht.
Combineer het nuttige met het aangename en ga gezellig paddenstoelen plukken. Eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen en geschubde inktzwammen geven uw wandeling in het hart van de bossen van de Haut-Languedoc een extra dimensie en uw gerechten een bijzondere smaak.

Wijnen en wijndomeinen

Vineyards of Languedoc © Régis DOMERGUE

Tussen het middelgebergte en de zee geeft de herfstzon de wijngaarden van de Languedoc een zachte roodgouden gloed. De wijnoogst loopt ten einde voor de AOC-wijnen uit de Languedoc. Dit is de perfecte gelegenheid voor een wandeling door de wijngaarden of een wijnproeverij in een van de wijnhuizen, waar de enthousiaste eigenaar u van
harte welkom heet.

De kikkererwten van Carlencas

Op het plateau van Carlencas worden al eeuwenlang kikkererwten verbouwd. Het gewas wordt rond Pasen ingezaaid en aan het eind van de zomer geoogst. Kikkererwten worden dan ook vaak gegeten bij de religieuze feesten in het najaar, zoals Allerheiligen.

Kastanjes van Olargues

Chestnuts of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - M. Sanz

De roem van de kastanjes uit Olargues behoeft geen nadere toelichting. Veel luxe merken gebruiken ze bij de bereiding van hun befaamde kastanjepurees
en andere specialiteiten.
Vooral in de dalen van de rivieren de Jaur en de Orb, in het natuurpark Haut-Languedoc, ziet u deze typische activiteit uit de Languedoc vaak terug. Het belang van de ‘broodboom’ wordt onderstreept door de vele feesten die de wijn- en kastanjeoogst als thema hebben.

De eeuwenoude olijfboom

Olives of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - Eric Brendle

 

Als we de wijngaarden tot koningin van de velden in de Languedoc kronen, dan mogen we de eeuwenoude olijfbomen wel de koning noemen. De beroemde Lucques-olijven, met hun bolle uiterlijk en stevige vruchtvlees, zullen u net als de olijfproducten (tapenade, olijfolie) zeker kunnen bekoren. Hierin vindt u als
het ware een puur stukje
Middellandse Zeegebied terug.

Saffraan

Saffron of Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - M. Sanz

 

 

Wist u dat er in de Hérault een verfijnde specerij wordt verbouwd? Zou u het niet leuk vinden wat meer te leren over de bijzondere saffraanteelt? Saffraan wordt tussen oktober en november verbouwd.

Verplichte waarschuwing: teveel alcohol schaadt de gezondheid. Drink daarom met mate.