0

De Languedoc : Land van wijngaarden

De Languedoc is een streek van wijngaarden en wijnen. De wijngaarden in de Languedoc zijn de meest uitgestrekte ter wereld. Ze bestrijken het hele gebied tussen de hellingen van het Centraal Massief tot aan de Middellandse Zee. Het is ook het oudste wijngebied van Frankrijk.

Rond de dorpjes werden de landschappen gevormd door beroemde Franse wijnbouwers.
In de Languedoc zijnis wijngaarden alom aanwezig.

De wijnbouw bloeide al in de Languedoc voordat de Romeinen het Middellandse Zeegebied veroverden. In de sombere Middeleeuwen redden de abdijen de wijnbouw van de ondergang. De abdij van Valmagne is daar wel het beste voorbeeld van. De wijnen van Frontignan, Mireval en Saint-Georges-d’Orques, in de 16e eeuw al bewierookt door Rabelais en later door Voltaire, vinden hun weg naar alle uithoeken van het koninkrijk, tot aan het hof van de koningin van Hongarije. Het Canal du Midi
en de spoorweg voltooien de triomftocht van de Languedoc-wijnen.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé - A consommer avec modération

Tegenwoordig zijn de wijnen uit de Languedoc onderverdeeld naar vijf grote AOP's (Appellation d'Origine Protégée, een beschermde oorsprongsbenaming):

-Languedoc,
-Faugères,
-Saint-Chinian,
-Minervois,
-Clairette du Languedoc,

en vier AOP's voor natuurlijk zoete wijnen:

-muscats de Frontignan,
-muscat de Lunel,
-muscat de Mireval
-muscat de Saint-Jean-de-Minervois.

Een groot deel van de productie bestaat uit wijnen met een IGP (Indication Géographique Protégée, beschermde geografische aanduiding), waarvan sommige wereldberoemd zijn. 

Het karakter van Languedoc-wijnen wordt gevormd door een unieke combinatie van factoren: de zeer gevarieerde bodemsamenstelling (van zand- en kleisteen tot kalkhoudende klei), een ideaal klimaat voor een mooie rijping van de druiven, met redelijk wat regen en heel veel zon, en natuurlijk het savoir-faire van de gepassioneerde wijnboeren, dat al meer dan tweeduizend jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven, en waarmee ze de verschillende druivensoorten perfect met elkaar weten te combineren. Zo componeren zij wijnen zoals musici symfonieën componeren.

In de Languedoc lopen de wijngaarden als een rode draad door
de enorm gevarieerde landschappen van de Languedoc.